El proper 15 de febrer, Linda Cottone, membre de l'Organització Internacional per a les Migracions (OIM), impartirà una conferència sobre La situació i reptes dels migrants a Líbia. La ponència tindrà lloc a les 16.00h a l'Aula Magna de la Facultat de Dret.
L'objectiu de la sessió és aprofundir el coneixement sobre la situació de Líbia, entendre les dificultats en què les autoritats s'enfronten i com la mobilitat humana representa una responsabilitat col·lectiva de la comunitat internacional.
Cottone explicarà els reptes que ocorren diàriament a Líbia, que és lloc de destinació o trànsit per a milers de migrants regulars o irregulars en recerca de noves i millors oportunitats. També explicarà el paper que té la missió de l'OIM a Líbia per assistir a les autoritats responsables de la gestió de la mobilitat humana d'acord amb les normes de dret internacional.
La ubicació geogràfica de Líbia converteix aquest país en una lloc clau en la ruta migratòria. Si bé la Matriu de rastreig de Desplaçaments (DTM) de l'OIM ha identificat a 670,920 migrants dins de Líbia de més de 40 països diferents, el nombre real s'estima de 800.000 migrants a tot el país. La majoria d'ells provenen dels països veïns com Egipte, Níger, Txad i Sudan.
Si bé les estadístiques de l'OIM mostren que la majoria arriba a Líbia amb la intenció de quedar-se i treballar, factors com el continu esclat de violència, la proliferació de grups armats, les esporàdiques onades de desplaçaments, la quasi ruptura de l'estat de dret, el deteriorament de la situació humanitària, i la debilitació de l'economia i la moneda líbia són alguns factors que han contribuït a empitjorar una situació ja tensa per als migrants a Líbia.
En conseqüència, molts migrants continuen arriscant les seves vides en pots insalvables, tractant d'arribar a Europa per obtenir millors oportunitats de vida. En aquest sentit, tot i que el nombre de migrants que arriben a Itàlia ha disminuït en voltant del 80% de 2017 a 2018, l'encreuament marítim s'ha tornat més perillós. Cottone és graduada en Dret i està especialitzada en la protecció internacional dels drets humans i del dret del mar. Més enllà de OIM, Linda va treballar per a l'Institut Interregional de les Nacions Unides per a Investigacions sobre la Delinqüència i la Justícia (UNICRI) i en tema de protecció dels refugiades i sol·licitants d'asil amb ACNUR Espanya.
Comments