top of page
Foto del escritorUabRefugi

Campanya per garantir la continuïtat dels estudis universitaris de joves refugiats

En el Dia mundial de les persones refugiades (20 juny), la UAB endega una campanya de micromecenatge que té per objectiu recaptar 15.000 euros que serviran per enfortir les beques #UABRefugi, que volen contribuir a garantir la continuïtat dels estudis universitaris a joves en situació de refugi.



Com a part del Programa d'Acollida de persones en cerca de refugi a la UAB, que gestiona la Fundació Autònoma Solidària, les Beques #UABRefugi facilitaran l'accés i la continuïtat a l'educació superior d'estudiants universitaris que, a causa d'una fugida forçada del país, han hagut d'abandonar la seva formació acadèmica. Tota la comunitat universitària hi pot col·laborar fent un donatiu.


Segons l’últim informe de la CCAR, publicat en motiu del Dia mundial de les persones refugiades, en només els 5 primers mesos del 2019 l'estat espanyol ha rebut 46.000 sol·licituds d’asil. Sumades a les més de 100.000 sol·licituds pendents de resolució que acumula, es posa de manifest que l’anomenada crisi dels refugiats és un fenomen més ampli el qual la universitat ha de contribuir a donar-hi resposta. Des d'una mirada de drets humans, la universitat és entesa com a agent inclusiu i peça clau de transformació social que contribueix a la millora dels processos d'acollida i d’inclusió de les persones en cerca de refugi.


Refugiada i estudiant?


Les persones que es veuen obligades a fugir de casa seva a causa de la persecució, la violència i la vulneració de drets tenen en comú la cerca d’un espai segur on desenvolupar els seu projecte de vida amb dignitat i garanties.


En el seu procés migratori, algunes d’elles s’han vist obligades a deixar enrere, també, els seus estudis universitaris i, per tant, els seus projectes de futur. Tot i que compleixin els requisits per a fer-ho, menys de l’1% de les persones refugiades poden accedir a formació universitària a l’Estat espanyol. Les que ho aconsegueixen afronten dificultats per continuar amb els seus estudis, com ara traves administratives, obstacles per a la homologació i reconeixement d’estudis previs, dificultat d’accés al mercat laboral i inestabilitat econòmica greu que impedeix mantenir-se durant els estudis. Les dones refugiades són el col·lectiu que més dificultats afronta a l’hora d’accedir i mantenir-se a la a la universitat, per la seva doble dimensió de dona i migrant.


Característiques de les Beques #UABRefugi


Es preveu fer una primera convocatòria durant el curs 2019/2020 i se’n podran beneficiar fins a 10 persones sol·licitants o beneficiàries de protecció internacional (o altres situacions afins) que disposin d’estudis universitaris iniciats als seus països d’origen o a tercers països i que s’hagin matriculat, a través del Programa d’Acollida, a estudis de grau o postgrau a la UAB.


L’ajut, que complementarà la gratuïtat de matrícula durant els estudis, serà d’entre 1000 i 1500 euros i servirà per cobrir despeses vinculades a l’estudi com poden ser les de transport, dietes o material acadèmic.


Campanya de micromecenatge


La campanya va començar el passat 20 de juny coincidint amb el Dia mundial de les persones refugiades. Tot i així, en els darrers mesos, les beques #UABRefugi han comptat ja amb dues col·laboracions rellevants acostant-se una mica més a l’objectiu de recaptar 15.000 euros. La primera aportació que va rebre va ser per part dels participants dels UAB Games, organitzats pel Servei d’Activitat Física de la UAB, i la segona a partir de la venta d’entrades del Concert del 50 aniversari de la UAB al Palau de la Música.

0 comentarios

Entradas recientes

Ver todo

Comments


bottom of page