top of page
Foto del escritorUabRefugi

La FAS presenta els resultats de la jornada Hackató #UniversitatRefugi

Actualizado: 30 oct 2018

La Fundació Autònoma Solidària (FAS) publica els resultats de la jornada de treball Hackató #Universitat Refugi.




El passat 8 de juny va tenir lloc la jornada de treball Hackató #UniversitatRefugi, un punt de trobada entre representants d’universitats públiques i diferents agents estratègics en el treball amb persones refugiades i migrants.


El Hackató estava orientat a: reivindicar el rol de la universitat pública com a agent clau en la defensa dels drets de les persones refugiades i migrants; ampliar i consolidar la xarxa d’agents socials, regionals i internacionals, que treballen pels drets de les persones refugiades i migrants; així com fomentar-ne la seva interacció; resoldre reptes relacionats amb la dignificació de les persones refugiades i migrants des de la innovació oberta i seguint la metodologia dels Hackathons; obtenir línies estratègiques i propostes tangibles de millora en la resposta de les universitats públiques a la situació de vulneració de drets que pateixen les persones refugiades i migrants.


La jornada, guiada i dinamitzada per persones expertes de l’àmbit de la innovació oberta, es va desenvolupar a través de metodologies col·laboratives i a partir del treball sobre el repte marc: Com podem millorar l’acollida de les persones en cerca de refugi?


Una vegada completada aquesta divergència d’idees, cada taula va agrupar les propostes en regions de solució; solucions viables al conjunt de necessitats identificades. Aquestes solucions, però, es van haver de prioritzar per tal d’escollir-ne una i poder-la estructurar i testejar.


Les sis taules de treball van comptar amb la participació de representants i personal tècnic d’universitats públiques, catalanes, estatals i internacionals; així com d’agents socials, d’administracions públiques i d’entitats que treballen en l’acollida i en relació a la defensa dels drets de les persones refugiades i migrades.


Aquestes van ser les diferents propostes de les taules:


- Taula 1: creació d’una aplicació web i mòbil que faciliti l’accés als serveis i ampliï les opcions de comunicació i interacció entre la comunitat UAB i les persones sol·licitants de protecció internacional que resideixen al campus.

- Taula 2: l’atenció a dones migrades i refugiades supervivents de violències de gènere a través d’estratègies d’apoderament i mitjançant grups de suport mutu.

- Taula 3: dissenyar una intervenció socioeducativa d’inserció laboral mitjançant itineraris formatius professionalitzadors que oferissin una varietat d’opcions amb sortides reals a través de pràctiques integrades.

- Taula 4: facilitar els tràmits d’accés a la universitat per a estudiants en cerca de refugi mitjançant l’eliminació de requisits per realitzar les PAU.

- Taula 5: disseny d’un projecte d’acompanyament social de les persones en cerca de refugi que s’incorporen a la universitat. La iniciativa portava el nom de “De par en par” i anava orientada a promoure espais i itineraris d’acompanyament entre parells per tal de facilitar la integració de nous estudiants en situació de refugi i la creació de vincles amb alumnes autòctons.

- Taula 6: crear un programa per promocionar opcions d’habitatge per a famílies refugiades a municipis fora de l’àrea metropolitana de Barcelona.


El Hackató #UniversitatRefugi va suposar un veritable espai de treball en xarxa i d’intercanvi d’experiències i coneixements per a l’abordatge col·lectiu del repte de l’acollida de les persones en cerca de refugi. Igualment, va complir les expectatives de crear un projecte a cada taula i com a part estratègica del procés, CHAPTER#2 ofereix l’oportunitat de passar pel seu programa d’emprenedoria per acabar d’incubar i executar les propostes sorgides del Hackató.


Des del Programa Acollida, en coordinació amb els objectius estratègics de l’ACUP i amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, se seguirà treballant per enfortir les xarxes de treball entre universitats, institucions, entitats, col·lectius i persones en la millora de l’acollida i la protecció dels drets de les persones refugiades i migrants.


En aquest enllaç podeu trobar un vídeo-resum de la jornada, elaborat per la productora audiovisual Filigrana, i Chapter#2.


0 comentarios

Entradas recientes

Ver todo

コメント


bottom of page